2009-11-27 15:13:25• hírek • Gozner Gertrud

Környezettudatos nevelés

2009-ben a Szatmári Környezetvédelmi Ügynökség leginkább az ökológiai oktatásra helyezte a hangsúlyt - derült az intézmény ügyvezető igazgatója, Gabriel Preda Tarnoveanu által bemutatott éves tevékenység mérlegéből. Ennek elismeréseként a szatmári hivatal egy nemzetközi szinten elismert díjat, a Zöld Zászlót is beseperte a Környezetvédelmi Oktatás Nemzetközi Alapjától.

Az Életet a környezetnek, életet az embernek program idén már a hatodik kiadásához érkezett, és Szatmár megyén kívül a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 51 iskola, míg Ukrajnából 15 iskola csatlakozott hozzá - fejtette ki az igazgató. Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjából finanszírozott program a tanulók környezettudatos nevelését tűzte ki céljául, a tanórák mellett gyakorlati tevékenységek is zajlanak az iskola és a helyi közösségek keretén belül.

A megye szintjén 15 tanügyi intézmény vesz részt a projektben, közülük 11-en rendelkeznek az Öko-suli státussal: a Guliver és a Draga Mea és a hatos számú óvodák, valamint az Octavian Goga, Dariu Pop, Ion Creanga, dr. Vasile Lucaciu, a 10-es számú, a szatmárhegyi általános iskolák, valamint a Ioan Slavici és a Doamna Stanca középiskolák. 2010 folyamán pedig újabb két iskola csatlakozik majd ehhez a programhoz, mégpedig az Avram Iancu és a Mircea Eliade.

A Milliónyi ember és milliónyi fa elnevezésű országos kampányt a PRAIS Alapítvány kezdeményezte a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával, és az önkéntességet népszerűsítik a különböző vállalatok, szervezetek és intézmények keretén belül, hogy saját kezdeményezésre fákat vagy egyéb növényeket ültessenek az őszi és a tavaszi évszakokban.

Míg 2008 folyamán a Szatmári Környezetvédelmi Ügynökség az első helyet szerezte meg országosan, addig 2009-ben a mások helyen végzett a faültetések kategóriában - magyarázta Tarnoveanu. A környezetvédelmi hatóság 36 óvodában és napköziben honosította meg ezt a kezdeményezést Ma csemete, holnap már fácska címen. Egy másik akciójuk, amellyel az iskolás kor előtti gyerekeket célozták meg, a Játszunk és újrahasznosítunk elnevezésű, amelyben a veszélyes hulladékként számon tartott elhasznált elemeket gyűjtötték össze. A 36 megyei óvoda hat hónap alatt 667 kilogrammot gyűjtött össze.

A parlagfű-irtási kampányuk során a közösségek figyelmét szerették volna felhívni ezen növény egészség- és környezetkárosító hatására. A kampány során találkozólat szerveztek a helyi polgármesteri hivatalokkal és 13 iskola képviselőivel, akik az akciók során körülbelül 500 kilogramm parlagfűt gyűjtöttek össze - derült ki a hivatal közleményéből.

Az ügynökség környezetvédelmi naptárában számos esemény szerepelt az idén, amelybe igyekeztek bevonni a fiatalabb korosztályt, a közösségeket, hogy érzékenyek legyenek a környezet problémáira. Többek közt számos szemináriumot, vitanapot, kerekasztal beszélgetést, ültetési és mérési akciókat szerveztek - tudtuk meg az igazgatótól. A 2010-es évtől kezdődően ezen programok áthelyeződnek a Kossuth kertben megnyílt ökológiai központ keretei közzé - tette hozzá Tarnoveanu.



15 tanügyi intézmény vesz részt a Környezetvédelmi Ügynökség programjaiban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: